25/5/2015: Προκήρυξη ΜΠΣ DYNTAR έως 30/6/2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:

Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Clermont-Ferrand ΙΙ της Γαλλίας έχουν διαμορφώσει από κοινού 2 μεταπτυχιακά με τίτλο «Χωρικές Δυναμικές και  Χωροταξία της Υπαίθρου» (DYNTAR)που λειτουργούν αντίστοιχα στις έδρες των δύο Πανεπιστημίων. Το ελληνικό DYNTARεστιάζοντας κυρίως στην εδαφική προσέγγιση (approcheterritoriale) προσφέρει μια εξειδίκευση στο σχεδιασμό της ανάπτυξης περιοχών της υπαίθρου με τη χρήση ολοκληρωμένης μεθοδολογίας εντοπισμού, ανάδειξης και αξιοποίησης πόρων της φυσικής, παραγωγικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μιας Κοινότητας, ενός Δήμου ή και Περιφέρειας. Η προτεινόμενη μεθοδολογία “DYNTAR” ενσωματώνει εργαλεία υψηλής τεχνολογίας (GIS, τηλεπισκόπηση, φωτογραμμετρία, τρισδιάστατες διαδραστικές απεικονίσεις, γεωραντάρ, λήψη Α/Φ από χαμηλό ύψος / UAV) σε συνδυασμό με μεθόδους διάγνωσης μιας περιοχής. Αυτή η μεθοδολογία συνδέει ποσοτικές και ποιοτικές τεχνικές, μετατρέποντας τις νέες τεχνολογίες και σε ποιοτικά εργαλεία ανάλυσης και σχεδιασμού του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο φοιτητής  μπορεί να εφαρμόσει τις παραπάνω δεξιότητες και ικανότητες που θα αποκτήσει σε πεδία εφαρμογής που θα επιλέξει ανάλογα με τις σπουδές του και τα ενδιαφέροντά του μέσω του συλλογικού και ατομικού σχεδίου (projet) όπως: περιβάλλον, πολιτισμός, αρχαιολογική έρευνα, αγροτικά παραγωγικά συστήματα και τρόφιμα, μικρές πόλεις, διακυβέρνηση, ψηφιακές απεικονίσεις κτλ. Το πρόγραμμα μαθημάτων θα υλοποιηθεί μέχρι το Φεβρουάριο και στη συνέχεια ακολουθεί το ProjetCollectif το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών (παν/μιο Λοζάνης, CIHEAM) και προγραμμάτων (LactiMed).  Τέλος η Διπλωματική Εργασία στηρίζεται σε τρία βασικά πεδία εφαρμογής: (α) Κτίζουμε την Ύπαιθρο, (β) Ανάδειξη Πόρων (γ) Τεχνολογικά Εργαλεία.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και ενόψει της δημιουργίας Παρατηρητηρίου για τις περιοχές της Υπαίθρου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για την παρακολούθησή του μεταπτυχιακού «DYNTAR» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διαρκεί ένα έτος. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν:

-   Στελέχη Τοπικής αυτοδιοίκησης, Αναπτυξιακών Εταιριών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και

-  Απόφοιτοι σχολών: γεωγραφίας, χωροταξίας, οικονομικών επιστημών, αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, περιβάλλοντος, γεωπονίας, δασολογίας, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, τοπογράφων, ιστορίας, νομικής και συναφών ειδικοτήτων.

Δίδακτρα δεν καταβάλλονται.

Το μεταπτυχιακό έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει υποτροφίες κινητικότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS για την υλοποίηση πρακτικής άσκησης.

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται δεκτή, στη Γραμματεία του Μεταπτυχιακού, μέχρι τις 30/06/2015.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Προγράμματος (υπεύθυνη : κα ΓΑΚΗ Δήμητρα, 24210 74416, 74463 fax 74383 ώρες 11:00 – 14:00) ή στο site http://www.dyntar.prd.uth.gr, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 Ο Διευθυντής του μεταπτυχιακού DYNTAR

Δημήτριος Γούσιος

Καθηγητής