[1ο Εξ. - UV1] - Εδαφική προσέγγιση και χωροταξία της υπαίθρου
Στοιχεία
Κωδικός: UV1
Κατηγορία: υποχρεωτικό
Ενοτητα: Η δυναμική και η αναδιοργάνωση των χώρων
Εξάμηνο: 1ο
Διδάσκοντες: Δημήτριος Γούσιος
Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας: 3
Διδακτικές Μονάδες: 6
Σκοπός
Το μάθημα εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο του οποίου το αντικείμενο στοχεύει να προσφέρει στους φοιτητές οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς ορίζοντες, τις απαραίτητες βασικές γνώσεις για την οργάνωση και λειτουργία του χώρου σε διαφορετικές κλίμακες στο νέο σύγχρονο πλαίσιο (παγκοσμιοποίηση και αποκέντρωση) μέσα στον οποίο λαμβάνει μέρος η αναπτυξιακή διαδικασία.
Περιεχόμενο
Μετά από μια σύντομή κριτική ανάγνωση των σημαντικών θεωρητικών προσεγγίσεων της περιφερειακής οικονομίας, ο κύριος άξονας ανάλυσης (προβληματισμός) που προτείνεται να αναπτυχθεί είναι ο ακόλουθος:
Η πρώτη ενότητα εστιάζει στο πλαίσιο της οικονομικής ολοκλήρωσης όπου η περιφερειακή κλίμακα παίζει σημαντικό ρόλο, στην εδαφική προσέγγιση η οποία συμβάλλει ως μια αποτελεσματική έννοια στην ερμηνεία και ανάδειξη των τοπικών δυναμικών. Τίθεται ως στόχος η απόκτηση της ικανότητας εκ μέρους των φοιτητών να προσεγγίζουν τη δυναμική μιας χωρικής οντότητας (territoire) με βάση την άρθρωση μεταξύ (i) του χώρου με τους πόρους του (υλικοί και άυλοι), καθώς και (ii) της οργάνωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή και τον συντονισμό των φορέων (δημόσιο, ιδιώτες και κοινωνικοί) που «εμπλέκονται» σε αυτή τη -πολλαπλή διάσταση- διαδικασία.
Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στο ρόλο της Χωροταξίας σ’αυτό το νέο χωρικό περιβάλλον για την ύπαιθρο παρουσιάζοντας τη διαχρονική εξέλιξη και η πολλαπλότητα των ορισμών χωροταξίας της υπαίθρου, την εξέλιξη των χωροταξικών και αναπτυξιακών πολιτικών και ορίζοντας τα σημαντικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χωροταξία της υπαίθρου.
Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει το ζήτημα της σύνδεσης δράσεων σχεδιασμού και εδαφικής ανάπτυξης μέσω παραδειγμάτων σχεδίων εδαφικής ανάπτυξης.
Το μάθημα συμβάλλει πιο συγκεκριμένα στην κατανόηση εκ μέρους των φοιτητών των όλο και πιο στενών αρθρώσεων μεταξύ ενός χωροταξικού και ενός αναπτυξιακού σχεδίου.
Το μάθημα γίνεται με
α) διαλέξεις των διδασκόντων
β) διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα (χαρτογραφία, χωρικές αναπαραστάσεις, GIS)
Διδασκαλία
Διδάσκων:
Δημήτριος Γούσιος
Επιστημονική Ειδίκευση:
Ανάπτυξη & Χωροταξία του ύπαιθρου χώρου
Μέθοδοι Αξιολόγησης:
Εξέταση στο τέλος του εξαμήνου
Εργαστήριο ή πρακτικές ασκήσεις
Διδακτικά Βοηθήματα
Βασικά 'Αρθρα
· Γούσιος Δ., Μπεριάτος Η. (2008). «Aménagement de l’espace rural». Έκδ. στα Γαλλικά και στα Αραβικά. CIHEAM. Παρίσι.
· Goussios D., Faraslis G., Vallerand F., (2008). “Utilisation des nouvelles technologies et gestion participative de l’espace rural méditerranéen ; Télédétection et SIG au service du diagnostic territorial ; Elaboration d’ une méthode et d’outils”, Εκδοση στα Γαλλικά και Αραβικά. CIHEAM. Παρίσι.
· Atlas de la Grèce » (2003) Ed. M. Sivignon. Ed. Collection Dynamiques du territoire-RECLUS. CNRS-Libergeo-La Documentation Française. Paris
· Jalladeau J. Aux origines des théories de la localisation ou l’espace dans l’œuvre de Richard Cantillon, Document de l’Université de Poitiers, Faculté des Sciences économiques.
· Lipietz A., (1992), Le local et le global : personnalité régionale ou interregionalité, Intervention au Colloque Industrie et territoir : les systèmes productifs localisés, Grenoble, 21-24 Octobre.
· Pecqueur B., (2000a), Le Développement local, Eds Syros, Alternatives économiques, Paris, 2ème édition, 130p.